Proses Transformasi Pembangunan Ditumpukan Di Luar Bandar – Najib

4/9/2011 — BERNAMA
Datuk Seri Najib Tun Razak berkata proses transformasi pembangunan akan ditumpukan kepada kawasan-kawasan di luar bandar supaya pembangunan itu seiring dengan kemajuan yang dikecapi oleh penduduk kawasan bandar.
Perdana Menteri berkata langkah kerajaan membangunkan negara tidak hanya ditumpukan kepada sesuatu tempat sahaja tetapi dilaksanakan secara menyeluruh dan menepati kehendak rakyat.
“Saya mahu melihat proses transformasi pembangunan turut berlaku bukan sahaja hanya di Lembah Klang tetapi juga kawasan luar bandar,” katanya ketika berucap pada majlis penyerahan kunci rumah kepada 130 buah keluarga di Agropolitan Pekan, Batu 8, Mukim Lepar, di sini, Sabtu.
“Dalam erti kata lain jangan tidak ada rakyat yang tidak mendapat manfaat hasil transformasi itu kerana pembangunan dilakukan adalah menyeluruh dan membawa kesejahteraan kepada negara,” katanya.
Katanya pembangunan di luar bandar telah dilaksanakan sejak pelancaran Buku Merah yang diilhamkan oleh ayahnya, bekas perdana menteri kedua, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein.
Najib, yang juga Ahli Parlimen Pekan, berkata tumpuan pembangunan tidak akan berhenti begitu sahaja malah ia diteruskan dengan memberi tumpuan terhadap pembangunan masayarkat desa menerusi bidang ekonomi dan sosial.
Katanya rakyat di luar bandar perlu menikmati taraf hidup yang lebih baik menerusi program transformasi yang dibawa oleh kerajaan.
Majlis itu turut dihadiri oleh Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob dan Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC), Datuk Jebasingam Issace John.