ECER Tembusi Pasaran Halal UK

5/15/2009 — BERNAMA
Empat usahawan produk halal dari Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) telah menembusi pasaran halal United Kingdom (UK) yang pesat berkembang.
Syarikat itu – Muslim Best Food Industries, GTHerb Industries, Maduria Industries dan RMZ Marketing – sedang meneroka pasaran produk makanan dan minuman di UK melalui Malaysia Trading House (MTH) yang beroperasi di London, kata Sektretariat ECER dalam satu kenyataan hari ini.
MTH, yang ditubuhkan oleh Konsortium Usahawan Makanan dan Industri Asas Tani Sdn Bhd (Komita), merupakan satu pusat perdagangan sehenti yang menawarkan pelbagai produk halal berkualiti dari Malaysia.
“Pasaran halal UK menawarkan peluang tinggi kepada para pengusaha Malaysia kerana lebih ramai pengguna Islam dan bukan Islam membeli produk halal dari pasaraya dan kedai yang lain,” kata Pengerusi Komita Sheikh Ahmad Dusuki Sheikh Mohamad.
Bagi memenuhi permintaan mendapatkan produk halal yang kian meningkat, Sheikh Ahmad berkata MTH di UK menyediakan platform bagi para usahawan tempatan untuk menembusi dan meneroka pasaran UK dan Eropah.
“Menerusi inisiatif ini, kami berhasrat menjadi pasaraya halal terkemuka di London dan Eropah,” katanya.
MTH, yang terletak di dalam Borough di daerah tengah London, mempromosikan produk dari 52 buah syarikat Malaysia, yang menawarkan rangkaian produk makanan halal dan kecantikan hinggalah kepada barangan rumah dan kraftangan.
Pasaran halal UK bernilai kira-kira 2.8 bilion pound (1.00 = RM5.39).
UK mempunyai kira-kira 2.0 juta penduduk Islam tetapi menurut Lembaga Keselamatan Makanan UK, terdapat kira-kira 6.0 juta pengguna makanan halal di seluruh negara itu.
Menurut Sheikh Ahmad, Komita turut merancang membuka pusat perdagangan yang sama di Casablanca, Morocco, Vietnam dan Kemboja.
Di bawah pelan induk ECER — Pasir Mas dan Pengkalan Chepa di Kelantan, Chendering di Terengganu dan Gambang di Pahang — telah dikenal pasti untuk pembangunan taman halal.