Kesedar urus penempatan penduduk

10/24/2009 — Utusan Malaysia
Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) dengan kerjasama kerajaan negeri telah membentuk satu jawatankuasa bagi menguruskan penempatan penduduk di kawasan seluas 960 hektar di Rantau Manis, Gua Musang di sini.
Pengerusinya, Datuk Ramzi Abdul Rahman berkata, jawatankuasa itu bertujuan menempatkan 1,000 penduduk miskin tegar di bawah program Pelan Pembangunan Koridor Ekonomi Wilayah Pantai Timur (ECER).
Bagaimanapun, katanya, perbincangan lanjut masih lagi diadakan dengan kerajaan negeri untuk menyelesaikan masalah kewujudan pertindihan hak di tanah berkenaan.
“Insya-Allah kita akan umumkan apabila perkara ini selesai, sekarang ini kita sudah tubuhkan satu jawatankuasa antara pihak Kesedar dan kerajaan negeri untuk membincangkan perkara ini.
“Saya tidak mahu menjelaskan dengan lanjut kerana ia masih dalam perbincangan. Nanti kita akan umumkan hasilnya,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.
Pembentukan jawatankuasa tersebut merupakan perkembangan positif kerjasama antara kedua-dua pihak terbabit kerana sebelum ini Kesedar telah pun menunggu kelulusan daripada kerajaan negeri.
Melalui ECER, wilayah pantai Timur dijangka menerima pelaburan bernilai RM112 bilion selama tempoh 12 tahun pelaksanaannya bermula tahun 2008 sehingga 2020.
Selain itu, ECER juga komited dalam usaha pembangunan sosialnya bagi membasmi kemiskinan dan ia sejajar dengan objektif kerajaan untuk membasmi kemiskinan tegar menjelang 2010.